CMS چیست؟ و چرا باید در طراحی وب سایت استفاده شود.

مقایسه CMS ها

با سلام و احترام خدمت های کاربران عزیز سایت زنگ کلاس.
اگر به فکر ایجاد وب سایت و یا وبلاگ هستید، باید از یکی از CMS های موجود در بازار جهانی استفاده کنیم.
چون CMS ها (content management system) به شما کمک می کند که بدون نیاز به داشتن مهارت برنامه نویسی مثل HTML و CSS محتویات وب سایت خود را ایجاد، مدیریت و اصلاح کنید.
ماهیت کاربری آسان این CMS ها باعث می شود که هر فردی بتواند سایت خودرا طراحی و مدیر سایت خود باشد و دیگر نیاز نیست که شما یک توسعه دهنده وب، طراح باشید و یا حتی تجربه قبلی در طراحی وب سایت را داشته باشید.
ما قصد داریم در این مقاله شما را به ۳ سیستم مدیریت محتوا محبوب که به سال ۲۰۲۰ آمدند آشنا کنیم و نقاط مثبت و منفی هر یک را ببینیم و با هم مقایسه کنیم و در انتخاب یکی از بهترینها به شما یاری کنیم.

۳ عدد از بهترین CMS ها که ما به دنبال آن هستیم عبارت اند از :

درادامه همه مواردی که در مورد CMS ها بایدبدانید را می گوییم.

۱- مقایسه هزینه های CMS

صحبت در مورد استفاده از هر یک از CMS ها سریع و بسیار سریع کار خیلی سختی است.
هر یک از این CMS ها به صورت کامل ۱۰۰% رایگان است و همه افراد جامعه جهانی می توانند با استفاده از چند کلیک وب سایت خودشان را بالا بیاورند. اما هزینه های جانبی دیگری دارد که خود شما باید آنها را بپردازید.
عمده این هزینه ها شامل ۲ چیز است، نام دامنه و میزبانی وب سایت شما یا همان هاستی است که باید خریداری شود.
نام دامنه همان آدرس وب سایت شما است که می توانید از شرکت های فروش هاست خریداری نمایید، که بسته به نوع پسوند انتخابی هریک قیمت های خودش را دارند. منظور از پسوند همه .Com, .ir, .Net, .org و دیگر پسوند های موجود.
میزبانی وب سایت هم همان هاست ما است که از سایت های فروش هاست می توانید خریداری کنید. هاست هم جایی است که وب سایت ما در آن قرار میگیرد که همانند سیستم شخصی ما حافظه ای به ما اختصاص می دهد و ما فایل ها وب سایت خود را در آنجا می گذاریم و به وسیله آدرس سایت و آدرس IP به آن دسترسی داریم.
این دو هزینه در هر یک از این ۳ حالت CMS یکسان هست و حتی برای توسعه دهنده های وب که باید خروجی نهایی خود را بر روی web قرار دهند هم وجود دارد. پس فردی که برای سایت خودش از توسعه دهنده وب استفاده می کند باید در نظر داشته باشد که جدا از هزینه برنامه نویسی که استخدام کرده است باید ایندو هزینه را هم داشته باشد.
و اما مورد دیگر هزینه ها این است که ما سایت خود را با استفاده از هر یک از این CMS ها به صورت کاملا رایگان بالا می آوریم ولی امکانات بومی ای برای این CMSها وجود دارد که در بعضی مواقع رایگان است ودر بعضی مواقع هم غیر رایگان بسته به کسی داردکه این افزونه ها را بومی می کند مثلا در وردپرس افزونه فروشگاه ساز ووکامرس بومی سازی شده است و به صورت کاملا رایگان در دسترس کاربران قرار گرفته است.
همچنین جدا از افزونه ها قالب های رایگان و غیر رایگان نیز وجود دارد که باید در نظر داشته باشید به هزینه های طراحی سایت شما اضافه می کند.
هر یک از این CMS ها محدوده قیمت افزونه هایشان تقریبا در یک رنج است، ولی اگر بودجه لازم را ندارید هم نیاز به هزینه کردن برای این دو مورد آخر نیست. پس شما کافیست که برای هاست ودامنه خود هزینه کنید و بقیه موارد را رایگان می توان پیش برد.

۲- سطح تخصص مورد نیاز

درپایان روزمی توانید از یکی از این CMS ها بدون داشتن هیچ تجربه قبلی استفاده کنید و سایت و یا وبلاگ خود را بالا بیاورید.
وردپرس را می توان ساده ترین آیتم استفاده در این گزینه ها دانست. زیرا در وردپرس قابلیت ها یاهمان افزونه ها سفارشی سازی طراحی ها و موارد دیگر خیلی ساده و راحت و کاربر پسند است و به نوع ساختار استفاده ساده شما زا سایت و طراحی سایت نزدیکتز است.
یک امتیاز مثبت برای وردپرس را میتوان در اینگفت که شاید شما کاربران از برای راه اندازی وردپرسدر هاست خود دچار مشکل باشید، از این رو هاست به شما کاربران عزیز هاست هایی را می دهند که این CMS درآن راه اندازی شده است و شما کاربران نیاز به نگرانی مشکلات راه اندازی این CMS در هاست خود ندارید و تمام کار های راه اندازی اولیه CMS وردپرس را خود میزبانهاست شما به عهده میگیرد.
با توجه به این موارد شما می توانید با وردپرس یک سایت با ظاهر زیبا بهترین عناصر بصری را با کمترین علم در زمینه توسعه وب را داشته باشید.

و امام جوملا و دروپال که بر عکس وردپرس کمی توسعه محور تر هستند یعنی برای اینکه یک سایتی مانند وردپرس که با تمام امکانات سفارشی سازی شده است، در این سمت باید کمی علم توسعه وب سایت با HTML و php را داشته باشید تا یک سایت شخصی با ظاهر زیبا و دلخواه را داشته باشید.
ضعف دیگر جوملا و دروپال در کمتر بودن افزونه های این CMS ها می باشد بخصوص در ایران، که بر عکس این دو CMS برای وردپرس هر گونه افزونه که بخواهیم برای طراحی سایت به راحتی وجود دارد و در دسترس عموم است.
اگر بخواهید که یک وبسایت زیبا داشته باشید با این دو CMS باید در فکر این باشید که کمی نیاز به دانستم علم برنامه نویسی هم دارید.

۳- محبوبیت بین CMS ها

همانطوری که در عکس زیر می بینید از ۴۳% وب سایت هایی که در جهان دارند از CMS استفاده می کنند بیشترین مورد مصرف و محبوبیت متعلق به وردپرس است که خود یک آمار بسیار بالایی برای استفاده از وردپرس است.

نمودار استفاده CMS ها در جهان

همانطوری که در عکس می بینید میزان محبوبین و استفاده دروپال و جوملا چقدر در جهان است. پس با این تفاصیل با میزان استفاده ۳۵% وردپرس در طراحی وب سایت ها در جهان به جرات می توان گفت که هر ۳ وب سایت جدیدی که در جهان تولید می شود یکی از آنها حتما وردپرس است.

برای مثال سایت هایی که با WordPress طراحی شده اند :
۱- کاخ سفید
۲- دانشگاه واشنگتن
۳- وبلاگ پلی استیشن

برای مثال سایت هایی که با Joomla طراحی شده اند :
۱- RogerFederer.com
۲- itwire

برای مثال سایت هایی که با Drupal طراحی شده اند :
۱- NASA
۲- دانشگاه هاروارد
۳- شرکت تسلا

۴- انتخاب طرح

همه ماها دوست داریم که سایت هایی را داشته باشیم که زیبا و چشم نواز باشد. برای همین در اولین گام بییاید تنظیمات پیش فرض بعد از نصب این ۳ CMS را ببینید.

WordPress :

قالب پیش فرض وردپرس

Joomla :

پیش فرش جوملا

Drupal :

پیش فرض دروپال

همانطوری که می بینید دوستان طراحی پیش فرض دروپال و جوملا کمی قدیمی به نظر می رسد ولی وردپرس طراحی مدرن و به روزی داری.
حال شما کافیه وارد فروشگا های این CMS ها شویدو ببینید که چه قالب ها و افزونه هایی دارند. که در نگاه اول خودتان متوجه می شوید که جوملا و دروپال قالب های مردن و خوب رایگان تقریبا ندارد برعکس وردپرس که با کلی قالب های مدرن رایگان که در اختیار عموم است.

۵- سفارشی سازی

توسعه دهنده های زیادی هستند که دارن به صورت تخصصی یر روی افزونه های این CMS ها کار میکنند به این صورت که بیش از ۵۰ هزار افزونه ثبت شده در فهرست رسمی وردپرس وجود دارد و هزارن نفر دیگر از برنامه نویس های شخص ثالث هستند که افزونه های آنها در دسترس است و اما برای جوملا حدود ۸ هزار افزونه در فهرست رسمی ثبت شده است و حدود ۴۴ هزار افزونه در دایرکتوری رسمی دروپال ثبت شده است.
پس با این تفاصیل باید گفت که وردپرس بیشترین افزونه با UI های زیبا و کاربردی را در سرتاسر دنیا دارد. پس این باعث می شود که ما مطمئن شویم که در صورت نیاز به ویژگی جدید برای سایت وردپرسی خودمان، احتمالا قبلا چنین افزونه ای نوشتهشده است.
جوملا هم افزونه های خوبی را به ما می دهد هر چند تعدادش کمتر از وردپرس است. این امر باعث می شود که قبل از پیاده سازی سایت همه جنبه های سایت خود را در نظر بگیریم.
افزونه های دروپال که ماژول صدا زده می شوند هم تعداد زادی هستند ولی بشتر تمرکز بر روی توسعه دهنده ها است نه افراد عمومی و شما می توانید راه حل های مختلفی با API های متفاوت را بگیرید و توسعه دهید برای مدیریت سایت خود. در کل اگه دنبال یک پروژه جدی تری هستید، به شما کمک می کند که مکانیزم داخلی دروپال را شخصی کنید هر چند ماژول های کاربر پسند زیادی ندارد.

۶- امنیت و بروز رسانی

تقریبا هر ۵۰ یا ۶۰ روز باید انتظار بروزرسانی جدید ورد پرس را باید داشت که بسیاری از این بروزرسانی ها کوچک هستند و فقط مشکلات کوچک را در اینجا و آنجا برطرف می کند. نسخه های بروز رسانی بزرگ عمدتا هر ۲ سال انجام میگیرد.
بروز رسایی جوملا تقریبا هر ۱۰ الی ۴۰ روز صورت میگیرد. اما بروز رسانی بزرگ عدد خاصی رو نمی شود بهش داد. مثلا جوملا ۳ هفت سالی با ما همراه است.
بروزرسانی های دروپال به این صورت است که در ماه یک نسخه بروزرسانی رفع مشکل ارائه می دهدو یک بروزرساین مشکل امنیتی ارائه می دهد و نسخه های بزرگ تر را سعی می کند سالانه به بازار ادائه کند.

حال بیاییم در مورد امنیت هر یک بحث کنیم که طبق یکی از بزرگ ترین شرکت های امنیتی به نام Sucuri که یک گزارش سالانه در آخر سال ۲۰۱۸ داده بود بحث کنیم.

گزارش سالانه هک وب سایت ها

همانطوری که در نمودار بالا می بینید برای وردپرس زیاد جالب نیست چون ۹۰% از وبسایت های آلوده متعلق به CMS وردپرس می باشد. این نمره پایین CSM وردپرس به چند دلیل است.
دلیل ایناست که وردپرس محبوب ترین CMS در وب است پس طبیعتا قطعه بزرگی از پای هک شدن را به خود دریافت می کند. همین محبوبیت در وردپرس باعث شده که بیشتر از دیگر CMS ها هکر ها به دنبال این CMS بروند و جوملا و دروپال کمتر هک شوند از این رو سازمان های دولتی و سایر موسسات به دلیل تمرکز جدی بر امنیت وب سایت عمدتا به دروپال اعتماد دارند.

۷- پشتیبانی

وردپرس کار پشتیبانی را در سایت رسمی خودش انجام می دهد و کاربران می توانند راهنمای اسناد و مدارک مورد نیاز خود را آنجا پیدا کنند. همچنین انجمن معتبری در سایت خود دارد که افراد معتبری در آنجا برای رفع مشکل و سوالات شما هستند و شما را راهنمایی می کنند.

جوملا نیز در سایت خود بخش های متفاوتی دارد از قبیل مستندات اصلی، پورتال و آموزش جامع و همچنین انجمنی برای سوالات کاربران نیز دارد که کاربران سوالات خودشان را مطرح کرده و افراد معتبر به سوالات جواب می دهند.

دروپال هم روال مشابه ای را مانند جوملا دارد و به کاربران خودش کمک می کند.

از این رو پشتبانی های خوبی دارند ولی اگر شما نیاز به یک برنامه نویس حرفه ای تری برای توسعه سایت های خود دارید برنامه نویس وردپرس ساده تر است.
برای مثال شما اگر وارد سایت Freelancer.com بشوید که یک سایت بزرگ برنامه نویس های آزاد کار هستند می بینید بالای ۶۸ هزار نفر ارائه دهنده کار های مرتبط به وردپرس هستند، حدود ۱۰ هزار نفر توسعه دهنده جوملا و حدود ۵۲۰۰ نفر هم توسعه دهنده دروپال هستند.

چه موقع از وردپرس استفاده کنیم؟

اگر مبتدی هستید و می خواهید تازه آموزش ببینید بهترین و ساده ترین CMS برای یادگیری می توان گفت وردپرس است.
اگرسایت خود را می خواهید گسترش دهید با افزونه های متفاوت نیز می توانید از وردپرس که بیشترین افزونه و قالب را در اختیار شما می گذارد استفاده کنید.
همچنین برای سایت های فروشگاهی کوچک و برگزاری کورس های آموزشی عالی می باشد.

چه موقع از جوملا استفاده کنیم؟

جوملا چیزی ما بین وردپرس و دروپال می باشد. اگر مدیریت سایت شما توسط چند نفر قرار است انجام شود جوملا سیستم مدیریت پیشرفته تری را دارد. همچنین برای سایت های دو زبانه در جوملا می توانید در خود تنظیمات دیکشنری به راحتی این کار را انجامدهید ولی در وردپرس این عمل با اضافه نمودن یک افزونه امکان پذیر می باشد.

خوب دوستان این بود مزایا و معایب CMS های مورد نظر شما بر حسب نیاز و تجربه کاری خودتان میتوانید از هز یک از این موارد استفاده کنید. مثلا همین سایت زنگ کلاس یک سایت فروشگاهی می باشد که با ورد پرس در کمترین زمان ممکن ایجاد شده است. پس در انتخاب CMS مورد نظر خود حتما دقت نمایید.

چه موقع از دروپال استفاده کنیم؟

اگر سایتی می خواهید که سفارشی سازی زیادی داشته باشد و یا امنیت بالایی داشته باشد و همچنین وقت توسعه داشته باشید را به شما پیشنهاد می کنم از دروپال استفاده کنید.

با تشکر که تا به این لحظه ما رو دنبال کردید. مارا در صفحات مجازی تلگرام و اینستاگرام دنبال کنید تا از آخرین خبر های مربوط به دنیابی برنامه نویسی آشنا شوید.

ابراهیم رعیت پرور

ابراهیم رعیت پرور هستم برنامه نویس دات نت. از سال 1382 با برنامه نویسی آشنا شدم و الان نزدیک به 10 ساله دارم به طور حرفه ای برنامه نویسی میکنم و برنامه های زیادی رو تو پلتفرم ویندوز با سی شارپ و کیوت و دلفی پیاده کردم و دوست دارم تجربه خودم در این بازار رو به همه کاربران زنگ کلاس تقسیم کنم. امیدوارم در این راستا بتوانم کمک شایانی به همه کاربران عزیز سایت زنگ کلاس انجام بدم و همه دوستان عزیز به راحتی و با کمترین هزینه ممکن وارد به دنیای زیبای برنامه نویسی بشوند.با تشکر ابراهیم رعیت پرور تلوکی

    نوشته‌های مرتبط

    دیدگاه‌ها